W obecnej chwili prężnie działające KGW zrzesza 16 członkiń. Jest aktywne podczas lokalnych wydarzeń i spotkań. Z powodzeniem bierze udział w różnorodnych konkursach. W tym roku zajęło pierwsze miejsce w kulinarnych zmaganiach za przygotowanie najsmaczniejszych pierogów. Obecna działalność Koła nieco różni się od tej z przeszłości. Głównym celem podejmowanych inicjatyw jest walka o przetrwanie kultury i tradycji przekazanych przez pokolenia.
Koło Gospodyń Wiejskich dzieli się z naszymi Czytelnikami przepisem na Pieczoną Gęś Faszerowaną:
SOLANKA:
Na jeden litr zimnej wody 1 łyżka soli. Zanurzyć całą gęś w solance na 10 godzin. Po wyjęciu z solanki natrzeć ją pieprzem, majerankiem i czosnkiem wymieszanymi z olejem, obłożyć liśćmi i zielem angielskim, wstawić do lodówki na następne 10 godzin.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
15 dag serc
15 dag żołądków
15 dag wątróbki
30 dag karkówki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
1 bułka
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
mleko do namoczenia bułki
FARSZ:
Podroby i mięso, cebulę, odciśniętą bułkę - przepuścić przez maszynkę, dodać resztę składników, wyrobić na jednolitą masę. Odciąć szyję, zaszyć otwór, napełnić gęś farszem i zaszyć drugi otwór. Położyć gęś na blachę, obłożyć jabłkami pokrojonymi w ćwiartki ze skórką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 45 minut na każdy kilogram gęsi. Gęś w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, który się wytopi. Po upływie 2 godzin, jeżeli gęś za mocno rumienieje, przykryć folią. Można obniżyć temperaturę do 130 stopni.
Smacznego!
Komentarze