Reklama
sobota, 21 grudnia 2024 16:57
Reklama

Co na obiad?- racuchy z jabłkami

  • Źródło: redakcja

Źródło: pixabay.com

Kto nie pamięta ich smaku z dzieciństwa? Racuszki przygotowywane na wiele sposobów : na drożdżach, na proszku do pieczenia, na mleku, na jogurcie, na zsiadłym mleku, z jabłkami, ze śliwkami. W każdym domu był nieco inny przepis. Dzisiaj podaję chyba najszybszy, ze składników, które zawsze znajdziemy w kuchni.

Składniki

- 200 g przesianej mąki

- 250 ml kwaśnego mleka

- 1 jajko

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

- 2 łyżki cukru, najlepiej pudru

Wszystkie składniki wymieszać, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze mąkę. Do ciasta wkrajamy 2 jabłka, idealna jest szara reneta. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Powinno wyjść nam około 12 racuszków. Po usmażeniu posypujemy je cukrem pudrem. Idealne na śniadanie, lekki obiad, kolację lub deser podane np. z lodami. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze