Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno.
Koło Gospodyń Wiejskich Sieprawiczanki z Sieprawic przekazuje dawne tradycje w nowoczesnej odsłonie. Na świątecznych kiermaszach furorę robiły baranki i zające z masła oraz baranki z ciasta ucieranego czy drożdżowego. To znakomita dekoracja koszyczka ze święconką czy świątecznego stołu. Można je zrobić samemu w domu, a w sklepach znajdziemy bez problemu formy metalowe, drewniane, silikonowe czy ceramiczne. Poniżej podajemy przepis KSW Sieprawiczanki na baranka z ciasta drożdżowego.
Składniki:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka (letnie)
1-2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
1. Drożdże, odrobina cukru i połowę mleka, rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę cukru i roztrzepane jaja, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut.
Formę smarujemy rozgrzanym tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
Wypełniamy połówkę formy, tą z pyszczkiem i przykrywamy drugą częścią. Porcja wystarcza na 2 baranki.
Pieczemy 20-25 minut 180 stopni C.
Komentarze