Sezon na śliwki w pełni. Na straganach kuszą śliwki węgierki, renklody, morele..... Warto więc zanim skończy się do niedzielnej kawy przygotować proste, kruche ciasto z kruszonką.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 150 g cukru
- kostka masła
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 600 g dowolnych śliwek
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtek, mąki, cukru i masła zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę, na cieście układamy wypestkowane połówki śliwek. Z białek i 4 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy śmietankowy budyń i szczyptę proszku do pieczenia. Mieszamy szpatułką i wykładamy na śliwki. Na pianę kruszymy resztę ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze