Chętnych do degustacji zapraszamy na weekend z gęsiną w dniach od 9 do 11 listopada w Dworze Anna. Serwujemy gęsinę w różnych odsłonach m.in.: udko gęsie confit w sosie ze śliwowicy, carpaccio z gęsiny z kremem malinowym czy pieczoną gęś faszerowaną w całości – po wcześniejszym zamówieniu.
Gęsina po staropolsku Szefa Kuchni Dworu Anna
Składniki:
gęś
4 jaja
½ kg gęsich wątróbek
3 bułki
2 cebule
natka pietruszki
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzenia:
- Oczyszczoną gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na noc .
- Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Podsmażamy cebulkę. Wątróbki myjemy i oczyszczamy.
- Wątróbki mielimy z bułką. Dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę oraz posiekaną natkę. Doprawiamy i mieszamy.
- Gęś faszerujemy, zszywamy i oprószamy majerankiem. Wkładamy do brytfanny. Pieczemy 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C, polewając wytworzonym sosem. Gdy gęś się zrumieni, przykrywamy i pieczemy jeszcze 2,5 godziny w temperaturze 200 °C.
Dwór Anna - ul. Lubelska 3, 21-003 Jakubowice Konińskie-kol.
Restauracja czynna w godzinach: 12.00-21.00
Rezerwacje miejsc: tel. 500 020 187 / 81 501 22 40
Serdecznie zapraszamy!
Komentarze