- 250 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 3 szklanki tartej marchewki
- 150 g cukru najlepiej trzcinowego
- 100 g cukru zwykłego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej lub przyprawa do piernika
Do miski przesiewamy 250 gramów mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy nadmiar soku. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy olej i jeszcze przez moment ucieramy. Masę jajeczną łączymy najpierw z marchewką a potem z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki lub oddzielnych foremek na babeczki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, lukrem bądź dowolnym kremem. Możemy wykorzystać do dekoracji marcepanowe marchewki. Taka babeczka znakomicie sprawdzi się również do koszyczka ze święconką.Smacznego!
Jakie ciasto na Wielkanoc? - A może babeczki marchewkowe?
- 14.04.2025 20:26
- Źródło: redakcja

Źródło: pixabay.com
Komentarze