piątek, 16 maja 2025 02:30
Reklama

Musicie koniecznie spróbować tego ciasta - jego przygotowanie jest niezwykle proste

  • Źródło: redakcja
Musicie koniecznie spróbować tego ciasta - jego przygotowanie jest niezwykle proste

Źródło: pixabay.com

Ciasto korzenno - pomarańczowe zachwyca swoim smakiem i aromatem a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Oto mój przepis.

Biszkopt

- 2 jajka 

- 3łyżki cukru

- 2 łyżki mąki

- 1 łyżeczka przyprawy do pierników

Jeśli mamy robot planetarny to nie musimy oddzielać żółtek od białek, jeśli nie to osobno ubijamy białka dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru. Gdy białka będą sztywne dodajemy po 1 żółtku i ubijamy przez moment na najniższych obrotach. Jeśli mamy robot planetarny to jajka ubijamy przez około 10 min., dodając do nich cukier. Mąkę i przyprawę do piernika przesiewamy dodajemy po łyżce do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Tortownicą uderzamy kilka razy, by pozbyć się bąbelków powietrza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy na złoty kolor, około 20 min. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa brzoskwiniowa

- 1 puszka brzoskwiń, mogą też być mandarynki

- 2 łyżki żelatyny

- 1 galaretka brzoskwiniowa

- 3/4 l. śmietany 36 proc., bez karagenu

- ew. 250 g. serka mascarpone

Brzoskwinie osączamy z soku. Sok zagotowujemy, dodajemy żelatynę i zestawiamy z ognia. Śmietanę ubijamy na sztywno, ew. dodając serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzony  sok z żelatyną. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 wody i mieszamy ze zblendowanymi brzoskwiniami. Wylewamy na ciasto. Wstawiamy na noc do lodówki.  Dowolnie dekorujemy. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze