Ta babka jest wyjątkowo delikatna i puszysta, długo zachowuje świeżość. W moim domu tradycyjnie przygotowuje się na Święta Wielkanocne.
- 1 szklanka mąki pszennej - 160 g
- około 4/5 szklanki cukru drobnego - 200 g
- około 4/5 szklanki skrobi ziemniaczanej - 160 g
- 250 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Dodatkowo potrzebujemy 100 g gorzkiej czekolady i 100 ml śmietanki 36%. Do gotowania babki potrzebna będzie nam specjalna forma do babki gotowanej z pokrywką oraz garnek nieco wyższy niż forma.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia i przestudzenia masła. Zdecydowanie do tego ciasta używajmy masła a nie margaryny, ponieważ ona zmienia smak wypieku. Wszystkie suche składniki, poza cukrem, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Masę z żółtek mieszamy z suchym składnikami, dodajemy spirytus i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.. Formę do gotowania babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy, zamykamy ją i wkładamy do garnka i zanurzamy ją w wodzie tak na 3/4. Jeśli foremka zacznie pływać to obciążamy ją np. drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania wody babkę gotujemy ok. 1.5 godziny. Wykładamy ją na paterę i studzimy. W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą. Smacznego!
Komentarze