Roladki z szynki parmeńskiej z serem feta to jedna z ulubionych przekąsek w moim domu. Przygotowuję je nie tylko wtedy, kiedy zapowiadają się z wizytą goście. Często robię je na weekend.
Składniki
- 20 dkg szynki np. parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plastry
- 2 opakowania dobrego sera feta
- oliwa
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku obrane z łupinek
- ew. suszone pomidory i wędzone śliwki lub oliwki
Przygotowanie
Ser feta kroję w słupki i każdy kawałek zawijam w plaster szynki. Ciasto układam w szklanym słoju lub szklanej misce z pokrywka, dodaję ząbki czosnku, posypuję ziołami prowansalskimi. Do naczynia wkładam też suszone pomidory i wędzone śliwki. Całość zalewam oliwą tak, by roladki były nią przykryte. Odstawiam do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Przekąska w lodówce może stać nawet kilka dni. Oliwę można wykorzystać do pieczywa lub do sałatki.
Komentarze