piątek, 9 maja 2025 07:55

Bez tych jajek nie ma w moim domu śniadania wielkanocnego

  • Źródło: redakcja
Bez tych jajek nie ma w moim domu śniadania wielkanocnego

Źródło: pixabay.com

Jajka faszerowane to w moim domu podstawa wielkanocnego śniadania. Zawsze przygotowuję ich więcej a moje dzieci jedzą je przez całe święta. Jak je przygotować? Dzień wcześniej gotuję 20-30 jajek, obowiązkowo z łyżką soli, by łatwiej odchodziła skórka. Następnego dnia obieram je tak, by nie uszkodzić białka. Żółtka wykładam do miseczki a białka układam na półmisku wyłożonym sałatą masłową. Do żółtek dodaję majonez, ilość zależy od ilości żółtek, najlepiej jednak jeśli pasta jajeczna nie będzie zbyt rzadka i blenduję lub rozgniatam widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną dzielę na 3-4 części i do każdej z nich dodaję inne dodatki.

- 3-4 pieczarki drobniutko posiekane i podduszone na maśle z małą cebulką

- 2 plastry dość tłustej szynki 

- 3 plastry wędzonego łososia lub kilka wędzonych szprotek albo 1/2 puszki tuńczyka

- 1/2 awokado

Każdą z jajecznych past doprawiam solą i pieprzem. nakładam łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do połówek białek . Każde jajko dekoruję tym, co mam: pietruszką, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi, kawałkami papryki lub oliwkami. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze