Jajka faszerowane to w moim domu podstawa wielkanocnego śniadania. Zawsze przygotowuję ich więcej a moje dzieci jedzą je przez całe święta. Jak je przygotować? Dzień wcześniej gotuję 20-30 jajek, obowiązkowo z łyżką soli, by łatwiej odchodziła skórka. Następnego dnia obieram je tak, by nie uszkodzić białka. Żółtka wykładam do miseczki a białka układam na półmisku wyłożonym sałatą masłową. Do żółtek dodaję majonez, ilość zależy od ilości żółtek, najlepiej jednak jeśli pasta jajeczna nie będzie zbyt rzadka i blenduję lub rozgniatam widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną dzielę na 3-4 części i do każdej z nich dodaję inne dodatki.
- 3-4 pieczarki drobniutko posiekane i podduszone na maśle z małą cebulką
- 2 plastry dość tłustej szynki
- 3 plastry wędzonego łososia lub kilka wędzonych szprotek albo 1/2 puszki tuńczyka
- 1/2 awokado
Każdą z jajecznych past doprawiam solą i pieprzem. nakładam łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do połówek białek . Każde jajko dekoruję tym, co mam: pietruszką, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi, kawałkami papryki lub oliwkami. Smacznego!
Komentarze