piątek, 18 kwietnia 2025 16:27
Reklama
Co na obiad? - przepis znaleziony w internecie

Pieczeń ze schabu idealna na Wielkanoc

  • Źródło: redakcja
Pieczeń ze schabu idealna na Wielkanoc

Źródło: pixabay.com

- 1.5 kg schabu

- 4 cebule

- 1/2 kg pieczarek

- 30 dkg mozarelli w wiórkach

- 1/2 kg plastrów boczku wędzonego

- sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka do smaku

- olej do smażenia farszu

Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i robimy nacięcie wzdłuż, tworząc kieszeń na nadzienie. Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Umyte pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na oleju, przekładamy do miseczki. Cebulę cienko kroimy na piórka i również podsmażamy na złoty kolor. Łączymy ze smażonymi pieczarkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Na papierze do pieczenia układamy plastry boczku po obu stronach, na nich kładziemy schab, do kieszonki wkładamy, mocno uciskając nadzienie. Posypujemy gęsto serem, zawijamy w boczek. schab w papierze do pieczenia układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy z folii i pieczemy jeszcze ok. 15 minut do zrumienienia. Pieczeń kroimy najlepiej po wystudzenie. Idealna zarówno na obiad jak i na zimno. Smacznego!

 


Podziel się
Oceń

Komentarze