- 1.5 kg schabu
- 4 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 30 dkg mozarelli w wiórkach
- 1/2 kg plastrów boczku wędzonego
- sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka do smaku
- olej do smażenia farszu
Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i robimy nacięcie wzdłuż, tworząc kieszeń na nadzienie. Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Umyte pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na oleju, przekładamy do miseczki. Cebulę cienko kroimy na piórka i również podsmażamy na złoty kolor. Łączymy ze smażonymi pieczarkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Na papierze do pieczenia układamy plastry boczku po obu stronach, na nich kładziemy schab, do kieszonki wkładamy, mocno uciskając nadzienie. Posypujemy gęsto serem, zawijamy w boczek. schab w papierze do pieczenia układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy z folii i pieczemy jeszcze ok. 15 minut do zrumienienia. Pieczeń kroimy najlepiej po wystudzenie. Idealna zarówno na obiad jak i na zimno. Smacznego!
Komentarze