Hummus to popularna na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce pasta z ciecierzycy lub innych warzyw strączkowych, najczęściej podawana w towarzystwie warzyw. Po raz pierwszy hummusu spróbowałam w Polsce, na początku lat dziewięćdziesiątych i od tamtej pory gości na moim stole kilka razy w miesiącu. Robię go w wersji ekspresowej, czyli nie gotuję sama ciecierzycy tylko kupuję już ugotowaną w słoiczku lub puszce. Oto przepis na moją ulubioną wersję hummusu.
- słoik ciecierzycy
- kilka pomidorów suszonych w oleju
- łyżka pasty tahini - jeśli nie mam jej w domu to robię bez niej
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Wszystkie składniki przekładamy do blendera, blendujemy na gładką masę. Czas zależy od mocy naszego urządzenia. Gotowy hummus wykładamy do miseczki, wierzch polewamy łyżką oliwy, możemy posypać sezamem. Pasta idealna do świeżych warzyw czy krakersów, bądź jako smarowidło na kanapki, z powodzeniem zastępuje masło. Oczywiście zamiast suszonych pomidorów możemy dodać oliwki, zioła, wszystko zależy od tego co lubimy i co mamy w domu. Smacznego!
Komentarze