Reklama
piątek, 7 lutego 2025 12:59
Reklama
Jeden składnik zmienia wszystko

Te kotlety znikają natychmiast jak je tylko zrobię - mielone po kaszubsku

  • Źródło: redakcja
Te kotlety znikają natychmiast jak je tylko zrobię - mielone po kaszubsku

Źródło: pixabay.com

Trudno traktować je jako danie postne. Do tych mielonych dodaję jeden składnik, który całkowicie je zmienia. Są delikatne, soczyste, rozpływają się w ustach, a przygotowanie jest banalnie proste. Przepis na te mielone znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie kulinarnym i tam zostały podane jako kotlety po kaszubsku, pod taką więc nazwą funkcjonują w naszej rodzinie. Czego potrzebujemy?

- 1/2 kg filetów rybnych, ja używam polędwicy z dorsza

- 20 dkg surowego, przerośniętego boczku

- 1 mała bułka namoczona w letnim mleku

- 1 jajko

- mały pęczek koperku lub łyżka suszonego czy mrożonego koperku

- sól, pieprz do smaku

- bułka tarta

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę, boczek i bułkę mielimy, do masy dodajemy jajko, drobno posiekany koperek i przyprawy do smaku. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor po każdej ze stron.

Kotlety idealne z sałatą masłową ze śmietaną lub mizerią i ziemniakami z wody. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze