Reklama
wtorek, 4 lutego 2025 17:42
Reklama

LUBLIN - MIASTO SMAKÓW

Lublin to jedno z największych miast znajdujących się we wschodniej części kraju pełne licznych zabytków z ciekawą ofertą turystyczną oraz gastronomiczną. To miasto o siedmiowiekowej historii, którą można poznać dzięki muzeom i zabytkom, posiadające zarówno liczne legendy, jak i swoje tradycyjne potrawy.
  • 31.08.2022 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
LUBLIN - MIASTO SMAKÓW

Lublin i jego historia


Nazwa Lublin wywodzi się od imienia, choć do tej pory nie wiadomo męskiego czy też żeńskiego. Najstarsze osadnictwo w tym mieście związane jest ze wzgórzem Czwartek oraz dzielnicą Sławin. Można tam odnaleźć cmentarzyska, pozostałości osad i prawdopodobne miejsca kultu. 

Osadnictwo na terenie Lublina rozpoczęło się w VI wieku naszej ery, a największy rozkwit tego miasta miał miejsce w wieku XV i XVI. Rozwijała się też tutaj liczna społeczność żydowska. Niewątpliwie warte obejrzenia jest Stare Miasto i Wzgórze Zamkowe, a największą atrakcją zachodniej części Lublina jest skansen Muzeum Wsi Lubelskiej.



Kuchnia z Lubelszczyzny


Lublin to także królestwo tradycyjnych smaków i bogata oferta gastronomiczna pełna zarówno atrakcyjnych restauracji, jak i pięknych miejsc wartych odwiedzenia. Jedzenie na wynos w Lublinie bardzo ułatwia turystykę i zwiedzanie miasta, zwłaszcza w godzinach szczytu. Możesz zjeść zamówione danie na świeżym powietrzu w uroczym miejscu, czy podczas pikniku na terenach zielonych nie martwiąc się o brak miejsc w lokalu. Lubelszczyzna oferują wiele unikalnych potraw, których warto, jest spróbować.

Tradycyjna kuchnia lubelska zaczęła się kształtować w XV wieku Z powodu wielokulturowości miasta, na tradycyjne potrawy wpływ miała zarówno kuchnia żydowska ze słynnym cebularzem, kuchnia chłopska z krupniakiem — zapiekanką na bazie kaszy i twarogu, a także kuchnia szlachecka i wywodzące się z niej, chociażby flaki po piasecku.



Forszmak, cebulak i piróg biłgorajski


Słynny cebularz lubelski to okrągły pszenny placek o średnicy 15-20 cm, na którego powierzchni znajduje się cebula wymieszana z makiem. Produkt ten wywodzi się z kuchni żydowskiej. Danie to otrzymało status produktu regionalnego i ma w Lublinie nawet swoje muzeum poświęcone temu przysmakowi – które nazywa się Regionalnym Muzeum Cebularza.

Lubelszczyzna słynie również zarówno w Polsce, jak i za granicą z pierogów biłgorajskich. Tradycyjny piróg biłgorajski z wyglądu przypomina pasztet — w jego przekroju widać niewielkie cząstki składników, które tworzą jednolitą masę. Do jego wyrobu wykorzystuje się: gotowane ziemniaki, kaszę gryczaną, smalec ze skwarkami, ser biały, jaja, śmietanę oraz przyprawy, np. suszoną miętę. Dawniej wypiekany był on na trzonie w piecu chlebowym.

Z innych produktów regionalnych należy wymienić także forszmak lubelski. Jest to aromatyczna zupa z ogórkami kiszonymi, mięsem drobiowym, szynką, boczkiem wędzonym, zaprawiona koncentratem pomidorowym, podawana w wydrążonym bochenku chleba.



Co zjeść w Lublinie?


Wszystkich tych regionalnych potraw skosztować można w tradycyjnych lubelskich restauracjach, z których wiele oferuje również jedzenie na dowóz w Lublinie i okolicach.  Miasto szczyci się również sękaczem podlaskim – ciastem, o którym pierwsze wzmianki pochodzą z końca lat 20. Składa się ono z jaj, mąki pszennej, masła, cukru oraz wanilii, wytwarzane jest ręcznie i pełni funkcję tradycyjnego pieczywa obrzędowego.


Jeżeli jednak nie zdecydujemy się na sękacz pochodzący z cieszących się bogatą tradycją cukierni ani na jedzenie z dowozem w Lublinie, to warto wybrać się bezpośrednio do restauracji na Starym Mieście. Znajdziemy tam lokale oparte na tradycyjnej kuchni, jak i szereg innych ciekawych propozycji. Interesujący jadłospis oferuje chociażby Kuchnia otwarta – lokal charakteryzujący się bogatą ofertą win oraz niezwykle zróżnicowanym menu, w którego skład wchodzą potrawy mięsne oraz wegetariańskie. 

--- Artykuł sponsorowany ---