Kto jeszcze nie ma pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę? Co niezwykłego podać na świąteczny obiad? O pomoc poprosiliśmy szefa kuchni z trattorii Bona. Poniżej prezentujemy przepis na wyjątkowe polędwiczki w cudownym, aksamitnym sosie w niezbyt oczywistym połączeniu. Efekt? O tej potrawie nasi goście będą mówić do następnych świąt. Sukces murowany.
Polędwiczka wieprzowa na kremie jabłkowym z kukurydzą, boczkiem i tomaryndowym demi-glace
Marynata do polędwiczek wieprzowych (na 2 kg wieprzowiny):
Biała cebula - 400 g
Sos sojowy - 30 g
Sól - 12 g
Olej rzepakowy - 200 ml
Pieprz czarny mielony - 5 g
Świeża cytryna - 5 g
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera ,miksujemy i zalewamy polędwiczkę . Trzymamy w lodówce przez 12 godzin
.Marynowane polędwiczki wieprzowe smażymy na grillu z obu stron ok. 2 min z każdej i wkładamy na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na patelni podsmażamy ziemniaki, kukurydzę i boczek pokrojony w kostkę, pod koniec dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki. Ilośc składników zależy od ilości osób. Planujemy po 50 g ziemniaków, kukurydzy i boczku na osobę.
Przygotowujemy krem jabłkowy.
Krem jabłkowy :
Grillowane i jabłka - 400 g
Cebula smażona na patelni - 170 g
Miód - 50 g
Sos sojowy - 25 ml
Ocet winny - 10 ml
Olej rzepakowy - 40 ml
Woda - 130 ml
Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy na pół, solimy, pieprzymy, grillujemy i pieczemy w piekarniku pod folią do miękkości, białą cebulę podsmażamy na patelni do miękkości.
Upieczone jabłka, podsmażoną cebulę i wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować.
Podgrzany krem jabłkowy rozsmarowujemy na talerzu, układamy polędwiczkę pokrojoną na 3 części, posypujemy podsmażonym boczkiem, kukurydzą i ziemniakami, polewamy sosem pomidorowym Demiglace, posypujemy zieloną cebulką i podajemy. Smacznego !
Komentarze