Reklama
niedziela, 22 grudnia 2024 03:04
Reklama

Bulion z pieczarek i pieczonych ryb. Idealna propozycja na obiad

  • Źródło: PAP MediaRoom

Źródło: Sopexa

 

Pieczarki są coraz częściej wykorzystywane w diecie roślinnej i fleksitariańskiej, która ogranicza konsumpcję mięsa na rzecz produktów roślinnych. Grzegorz Łapanowski, uznany kucharz i propagator idei równoważonego gotowania i ekspert trwającej kampanii, podkreśla, że pieczarki są idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową i ekologiczną dietę: pieczarki to jeden z produktów, które świetnie wpisują się w nowoczesną kuchnię roślinną. Są tanie w produkcji, mają niski wpływ na środowisko i co najważniejsze, są pełne smaku.  Doskonale zastępują smak mięsa, co sprawia, że można je wykorzystać w daniach takich jak burgery, gulasze czy sosy bez utraty intensywności smakowej.

Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania oraz ambasadorka kampanii „Europejskie pieczarki, ukryty skarb”, dodaje:


„Cieszę się, że pieczarki zaczynają wracać do łask w bardziej wyrafinowanych formach kulinarnych. Doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa w burgerach, a duszone pieczarki mogą stanowić wykwintny dodatek do wielu dań. Cieszy mnie również fakt, że coraz częściej w restauracjach spotykam dania bazujące na pieczarkach, które są podawane w prosty sposób, wydobywający wszystkie ich walory: orzechowy smak i piękny aromat”.

Warto te nie zawsze doceniane grzyby coraz częściej wykorzystywać w naszej diecie. Podajemy przepis na znakomitą zupę, idealną na chłodne, jesienne dni.

Bulion z pieczonych ryb i pieczarek z puree ziemniaczanym

Składniki:

1 l bulionu rybnego (możesz przygotować go na pieczonych korpusach)

1 łyżka ziaren kopru włoskiego

2 filety z dorady lub innej białej ryby - pstrąga lub labraksa

100 ml białego wina

6 pieczarek

100 ml śmietanki 36%

2 szalotki

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

500 g puree ziemniaczanego

koperek

2 cytryny

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Na tym etapie możesz dodać koper włoski i białe wino. Odparuj je chwilę.

2. Duszone grzyby podlej bulionem. Zagotuj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, koperkiem, ewentualnie otartą skórką ze sparzonej cytryny.

3. Osuszone filety posól. Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę skórą do dołu, do uzyskania złotego koloru. Dodaj masło przewróć rybę na drugą stronę i „dociągnij” moment.

4. Gorącą zupę podawaj z puree ziemniaczanym, koperkiem i kawałkiem cytryny.

 

 


Źródło informacji: Sopexa


Podziel się
Oceń

Komentarze