Tradycja mówi, że na obiad 11 listopada, czyli w dniu imienin Marcina na obiad powinna pojawić się gęsina. Dlaczego właśnie wtedy zaleca się jedzenie tego mięsa. Według fachowców od początku listopada do Bożego Narodzenia mięso gęsi jest najsmaczniejsze.
Podajemy przepis na faszerowaną gęś od lat serwowaną w Majątku Rutka.
GĘŚ PO STAROPOLSKU
Dobrze utuczona, młoda tuszka gęsi na Św. Marcina, wyluzowana z kości, wypełniona farszem.
Oczyść gęś , usuń wszystkie kości . Starannie zeszyj tuszkę gęsi i nadziej mięsnym farszem. Do wykonania farszu użyj: podroby gęsie, skrawki mięsa oddzielone od kości, nieco cielęciny, udo gęsie. Wszystkie mięsa razem drobno zsiekaj lub zmiel. Dodaj pęczek natki pietruszki, zetrzyj korzeń pietruszki, dodaj 1 jajo gęsie lub 2-3 kurze, połącz z odrobiną bułki tartej i szklanką kaszy krakowskiej. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami wg swego uznania. Następnie luźnym farszem wypełnij tuszkę gęsi zszywając lub spinając brzegi skóry.
Wstaw do nagrzanego pieca – piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza podlewając gęś rosołem lub wodą.
Czas pieczenia ok 3 godziny.
Smacznego!
Wszystkich fanów gęsiny Majątek Rutka zaprasza na Święto Gęsi 9 listopada. Wydarzenie patronatem objął Instytut Zootechniki oraz Państwowy Instytut Badawczy Balice.
Komentarze