- Panie Prezesie Pana wystąpienie w panelu Inwestycje Przyszłości w trakcie konferencji Power Planet wzbudziło ogromne zainteresowanie. Firma Hemplab, której jest Pan jednocześnie współwłaścicielem kreuje nowe standardy w zakresie suplementów diety i żywności funkcjonalnej. Jakie trendy panują w branży obecnie?
Trendy w naszej branży są w głównej mierze odzwierciedleniem bieżących potrzeb nowoczesnego konsumenta. Klient końcowy, dzięki nieograniczonemu dostępowi do wiedzy, stał się znacznie bardziej świadomy. Potrafi czytać etykiety, wie jakich składników unikać i coraz częściej chcę żeby jego wybory nie wpływały negatywnie na środowisko. Dzięki temu rośnie popyt na wiarygodne marki, które gwarantują wysoką jakość i inwestują w zrównoważony rozwój. Za taką gwarancję klienci są skłonni nawet więcej zapłacić.
Poza wzrastającą świadomością nowoczesny konsument charakteryzuje się tym, że oczekuje od suplementów diety i żywności funkcjonalnej pomocy w zarządzaniu skutkami szybkiego tempa życia. W krótkiej i długiej perspektywie. W zależności od zastosowania zauważamy trzy kategorie produktowe, które stają się coraz bardziej popularne:
1. Produkty z kategorii „wellbeing" mają za zadanie poprawić nasze samopoczucie i dbać o równowagę psychofizyczną. Takie produkty projektuje się żeby pomogły nam się poczuć lepiej tu i teraz. Zazwyczaj łagodzą stres, poprawiają jakość snu czy na przykład wpływają na lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci.
2. Kolejnym popularnym trendem jest „biohacking". Jest to koncept, który obejmuje indywidualne procedury mające na celu optymalizację funkcji naszego organizmu i zwiększenie jego wydajności. Może to być na przykład suplementacja grzybami funkcjonalnymi, które mogą poprawić nasze funkcje kognitywne dzięki czemu zwiększą naszą wydajność w pracy.
3. Bardzo popularne są również produkty z grupy „longevity". Nasze społeczeństwo się starzeje. Dlatego aktywnie poszukujemy sposobów na długie życie w dobrym zdrowiu. Suplementy mogą nam w tym pomóc dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
- Czy może opowiedzieć Pan o najciekawszych projektach Pana firmy?
Na pewno najciekawszym projektem w jakim obecnie bierzemy udział to koncept klinik regeneracyjnych w Niemczech. Pilotażowy program wystartował w październiku w Monachium. Jedna z sieci hoteli otworzyła klinikę mającą na celu łagodzenie skutków ubocznych świętowania przez gości Octoberfest'u. Koncept zakłada, że gość hotelowy ma dostęp do szeregu zabiegów regeneracyjnych w trakcie pobytu. Cały pakiet obejmuje pobyt w komorze hiperbarycznej, kroplówkę witaminową, naświetlanie podczerwienią, medytacje, kąpiel w zimnej wodzie i wiele innych. Na koniec rytuałów goście otrzymują pakiet naszych produktów, w tym preparat na sen z melatoniną, żelki z grzybami funkcjonalnymi o działaniu antystresowym czy ekstrakty roślinne o działaniu przeciwzapalnym. Wszystkie te produkty stanowią uzupełnienie dla wykonanych zabiegów. Rozpoczynamy rozmowy z Partnerami, którzy chcą takie usługi umieścić na terminalach lotniskowych. Opracowywany jest też koncept stacji ładowania pojazdów, gdzie przy okazji oczekiwania klient może również „zregenerować" samego siebie.
- Co będziemy jeść w przyszłości? Zdrowe, ekologiczne produkty czy suplementy diety?
Jedno nie wyklucza drugiego. Uważam, że suplementy będą musiały być produkowane w sposób zrównoważony i będzie stanowiło to standard a nie przewagę konkurencyjną. W przyszłości będziemy stosowali suplementy diety i żywność funkcjonalną, które będą przygotowane specjalnie dla nas w oparciu o nasze geny, analizę ciała oraz szereg badań obrazujący nasz aktualny stan zdrowia. Wyobrażam sobie, że będziemy opłacali abonament za system, który będzie pokrywał opiekę lekarza pierwszego kontaktu, trenera i dietetyka. W pakiecie będziemy mieli również częste badania okresowe. Informacje zbierane z wszystkich części systemu zostaną przeanalizowane przy pomocy sztucznej inteligencji i dzięki temu co miesiąc otrzymamy plan treningowy, dietę oraz suplementy „pod wymiar". Utrzymanie takiej infrastruktury może być bardzo drogie, ale biorąc pod uwagę postęp technologiczny oraz oszczędności związane z profilaktyką chorób, taka wizja jest jak najbardziej realna.
Komentarze