Reklama
czwartek, 21 listopada 2024 10:47
Reklama

Moja babcia nie wyrzucała chleba. Robiła z niego pyszne śniadanie

  • Źródło: redakcja
Moja babcia nie wyrzucała chleba. Robiła z niego pyszne śniadanie

Źródło: pixabay.com

W moim domu rodzinnym nie wyrzucało się jedzenia.  Z czerstwych bułek babcia robiła bułkę tartą a chleb sprzed kilku dni był bazą do przepysznych, uwielbianych przez nas dzieci, swego rodzaju racuszków. Babcia przygotowywała ciasto naleśnikowe, przez chwilę moczyła w nim kromki chleba i smażyła na rozgrzanym tłuszczu a potem zajadaliśmy się nimi smarując dżemem bądź konfiturą. Po latach i ja wróciłam do tego przepisu. 

Składniki

- kilka kromek czerstwego chleba

- szklanka mleka, może być pół na pół z wodą

- łyżka cukru

- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

- ok. 3/4 szklanki mąki

- olej do smażenia

- dżem 

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w sporej miseczce. Gdy ciasto będzie jednolite włożyć do niego kromki chleba. Odczekać kilka minut. Kromki widelcem wyjmować z ciasta i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z dżemem, konfiturą lub w lecie ze świeżymi owocami. Pyszne śniadanie lub deser. Do tego kawa zbożowa z mlekiem. Czy może być lepsze wspomnienie dzieciństwa? Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze