W sklepach kuszą już ozdobami na Boże Narodzenie. Warto jednak pamiętać, że zanim zanurzymy się w bajkową atmosferę grudnia, przed nami od wieków hucznie obchodzone Andrzejki. Ten wyjątkowy wieczór warto w tym roku spędzić w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich.
W tym roku właściciele Dworu Anna przygotowali atrakcji co niemiara. Od tradycyjnych wróżb andrzejkowych po nieco bardziej współczesną formę zdjęcia pamiątkowego w fotobudce. A wszystko to przy znakomitej muzyce i suto zastawionym stole, na którym królować będą staropolskie dania. Dwór Anna znany jest z kultywowania dawnej kuchni we współczesnej odsłonie, opartej na ekologicznych produktach. Czym w tym roku zaskoczy nas szef kuchni? Odsłaniamy rąbka tajemnicy i podajemy przepis na 2 wyjątkowe potrawy. Do Andrzejkowego Balu jeszcze ponad miesiąc, można więc spróbować przygotować te specjały w domowej kuchni. Tych jednak, którzy nie mają czasu bądź składników zachęcamy, by ten jedyny w swoim rodzaju wieczór spędzili w Dworze Anna.
Staropolski rosół z bażanta
bażancia tuszka
włoszczyzna: por, seler, korzeń pietruszki, 4 marchewki, natka pietruszki
Przyprawy:
5–6 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 płaska łyżeczka lubczyku
1 liść laurowy
sól
mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso z bażanta, na rosół powinno poleżeć w zamrażalniku przez kilka miesięcy, dla skruszenia. Resztę przygotowujemy standardowo, jak tradycyjny rosół z kury. Mięso z dodatkiem włoszczyzny gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rosół z bażanta jest ciemniejszy i mniej klarowny niż z kurczaka. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, posypany świeżą natką pietruszki.
Ozorki w sosie chrzanowym
Składniki:
- ozorki wieprzowe 4 oczyszczone sztuki
- rosół z kury 1,5 l
- olej 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- śmietana kremówka 1 szklanka
- chrzan tarty 3-4 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- natka pietruszki 1 pęczek
- sól szczypta
- pieprz biały mielony szczypta
- gałka muszkatołowa mielona szczypta
Do większego garnka z rosołem przekładamy oczyszczone ozorki. Gotujemy do miękkości (przez około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy: cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła i podsmażamy cebulkę, potem dodajemy czosnek i przez chwilę smażymy. Potem dodajemy łyżkę musztardy i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu.
Dodajemy tarty chrzan i wlewamy śmietankę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Ugotowane ozorki obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Podajemy je polane sosem chrzanowym. Możemy dodać na przykład puree ziemniaczane i tarte buraczki.
Komentarze