W tym roku Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich zaprasza aż dwukrotnie na Święto Ziemniaka. Wydarzenie to w poprzednich latach cieszyło się tak dobrą opinią, że w tym roku dla wszystkich chętnych nie wystarczyło miejsc 3 października.
- Wszystkich, którzy chcą spróbować tradycyjnych dań z ziemniaków zapraszam również 11 października - mówi Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna- Czekać będą na Państwa nie tylko wyśmienite dania na bazie ziemniaków, z których słynie lubelskie, ale wiele dodatkowych atrakcji.
Czego będziemy mogli spróbować w trakcie ziemniaczanej biesiady. Na stołach znajdą się m.in.
Kartacze ziemniaczane
Kartacze formuje się z masy ziemniaczanej wokół nadzienia z mielonego mięsa. Niekiedy faszeruje się je nie tylko mięsem, lecz również kiszoną kapustą albo grzybami. Kartacze podaje się na gorąco, polane tłuszczem i skwarkami oraz smażoną cebulką.
.jpg)
Szałot śląski ( sałatka śledziowa )
Szałot śląski to mieszanka ugotowanego ziemniaka, kiszonego ogórka, cebuli, śledzia i skwarków boczku wędzonego. Sałatka ma kremową barwę, jest pikantna, przebija smak śledzia. Wyczuwa się posmak wędzonego boczku.
.jpg)
Babka ziemniaczana
Wytwarza się ją z tartych ziemniaków, smażonej słoniny, mąki, jajek oraz cebuli. Babka ziemniaczana ma złocistobrązowy kolor. Piecze się ją przez około 1-1,5 godziny na blasze, podaje na gorąco, pokrojoną w prostokątne porcje.
Wszystkich chętnych zapraszamy do kontaktu z Dworem Anna, tel. 500020187. Ilość miejsc ograniczona
Komentarze