Wieczory coraz bardziej chłodne i długie. Czy może być coś lepszego niż gorąca herbata, najlepiej z aromatycznym syropem dyniowym oraz kawałek pysznego, dyniowego ciasta? Poniżej przepis na wyjątkowe dyniowo waniliowe ciasto z delikatnym kremem ze śmietanki i serka mascarpone, któremu trudno się oprzeć. Składniki na ciasto
- 250 g puree z pieczonej dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
250 g serka mascarpone
Przygotowanie
Do garnka włożyć pokrojone masło, roztopić na małym ogniu, dodać cukier i pastę waniliową. Wymieszać i odstawić z ognia. Do miski przełożyć mus z dyni, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem. Całość wymieszać. Odłożyć 1/2 szkl. masy na polewę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Połączyć składniki suche oraz mokre, pod koniec wmieszać pianę z białek. Masę przełożyć do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć masą ze 300 ml. śmietany 30% ubitej z 1 łyżką cukru pudru oraz 250 g serka mascarpone. Wierzch ciasta posmarować pozostawioną polewą. Ciasto odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Smacznego!
Komentarze