środa, 16 października 2024 02:19
Reklama

Ciasto dyniowe - udany początek jesieni

  • Źródło: redakcja
Ciasto dyniowe - udany początek jesieni

Źródło: pixabay.com

Wieczory coraz bardziej chłodne i długie. Czy może być coś lepszego niż gorąca herbata, najlepiej z aromatycznym syropem dyniowym oraz kawałek pysznego, dyniowego ciasta? Poniżej przepis na wyjątkowe dyniowo waniliowe ciasto z delikatnym kremem ze śmietanki i serka mascarpone, któremu trudno się oprzeć. Składniki na ciasto

  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jajka
  • skórka  otarta z 1 pomarańczy 
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    300 ml śmietanki kremówki

    1 łyżka cukru pudru

    250 g serka mascarpone

     

    Przygotowanie

    Do garnka włożyć pokrojone  masło, roztopić na małym ogniu, dodać cukier i pastę waniliową. Wymieszać i  odstawić z ognia. Do miski przełożyć mus z dyni, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem. Całość wymieszać. Odłożyć 1/2 szkl. masy na polewę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Połączyć składniki suche oraz mokre, pod koniec wmieszać  pianę z białek. Masę przełożyć do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć masą ze 300 ml. śmietany 30% ubitej z  1 łyżką cukru pudru oraz 250 g serka mascarpone.  Wierzch ciasta posmarować pozostawioną polewą. Ciasto odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze