To jedno z ulubionych ciast naszej rodziny. Dokąd nie zaczęłam robić go w tej wersji rzadko gościło na naszym stole. Teraz Malinowa Chmurka? - raz, dwa i gotowa.
Składniki
Ciasto
- 3 jajka, najlepiej od szczęśliwych kurek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej, np. tortowej
- 1 łyżka oleju
Masa malinowa
- 2 dowolne galaretki
- 1/2 kg mrożonych malin
Masa śmietanowa
- 300 ml. śmietany 30 lub 36 %
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
Biszkopt ubijam w robocie planetarnym, nie muszę więc oddzielać białek od żółtek. Całe jajka ubijam więc z cukrem przez ok. 10 min. w robocie planetarnym, pod koniec dodaję 1 łyżkę oleju. Przełączam robot na najniższe obroty i partiami dodaję mąkę. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Uwaga boków nie smaruję, nie wykładam, bo biszkopt opadnie. Ciasto wylewam do tortownicy, delikatnie uderzam nią 2-3 razy o blat i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 20 - 30 minut w zależności od piekarnika. Patyczkiem sprawdzam czy upieczony. Po lekkim wystygnięciu nożem oddzielam biszkopt od boków tortownicy, wyjmuję, zdejmuję papier i przekładam go na drugą stronę. Biszkopt wraca do tortownicy, zapinam rant.
W misce rozpuszczam 2 galaretki, dodając szklankę wrzącej wody. Dokładnie mieszam do rozpuszczenia, dodaję zamrożone maliny. Masa natychmiast zaczyna tężeć. Tężejącą galaretkę z malinami wykładam na biszkopt, odstawiam do lodówki.
W kilku łyżkach śmietanki rozpuszczam czekoladę. Gdy lekko przestygnie ubijam na sztywno śmietankę i pod koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę. Masę śmietanową wykładam na ciasto.
Wiórki złocę na suchej patelni i równomiernie posypuję nimi gotowe ciasto. Teraz już tylko schładzmy w lodówce przez min. 3 godziny i gotowe. Smacznego!
Komentarze