Reklama
sobota, 23 listopada 2024 10:30
Reklama

Takie placki robiła moja babcia. Sekret dawnych przepisów

  • Źródło: redakcja
Takie placki robiła moja babcia. Sekret dawnych przepisów

Źródło: pixabay.com

Ten jeden składnik sprawia, że już nigdy nie będziesz chciał jeść innych. Placki ziemniaczane zwane w domu mojej babci flędzami miały wyjątkowy smak a wszystko za sprawą dodawanego do nich jabłka, najczęściej szarej renety. Spróbujcie sami.

Składniki

- 1 kg ziemniaków

- 1 duże, dość kwaśne jabłko

- 1 jajko

- 2-3 łyżki mąki

- sól, pieprz do smaku

- olej lub domowy smalec do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki i jabłko obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Do ziemniaków i jabłka dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki, pamiętajmy tylko, by nie przesadzić z jej ilością. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną i ew. odrobiną cukru. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Komentarze