Ten jeden składnik sprawia, że już nigdy nie będziesz chciał jeść innych. Placki ziemniaczane zwane w domu mojej babci flędzami miały wyjątkowy smak a wszystko za sprawą dodawanego do nich jabłka, najczęściej szarej renety. Spróbujcie sami.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże, dość kwaśne jabłko
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej lub domowy smalec do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki i jabłko obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Do ziemniaków i jabłka dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki, pamiętajmy tylko, by nie przesadzić z jej ilością. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną i ew. odrobiną cukru. Smacznego!
Komentarze