Leczo, danie wywodzące się z kuchni węgierskiej, zyskało w Polsce ogromną popularność. W wersji oryginalnej to po prostu papryka, cebula i pomidory smażone na smalcu i doprawione sproszkowaną papryką. W Polsce jednak najczęściej można spotkać leczo wzbogacone dodatkiem kiełbasy i cukinii. Najlepiej tę potrawę przygotowywać teraz, gdy mamy paprykę i pomidory z gruntu. Warto zrobić jej więcej i zamknąć w słoikach, by zimą cieszyć się jej smakiem i zapachem.
Składniki
- 3 duże papryki, warto pomieszać żółtą i czerwoną
- 2 duże cebule
- 5 dużych pomidorów
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 400 g dobrej kiełbasy
- 300 g wędzonego, dość chudego boczku
- 2 łyżki oleju lub łyżka domowego smalcu bez skwarek
- sól, pieprz do smaku
- ew. mała papryczka chili, dla tych którzy wolą w wersji pikantnej
Przygotowanie
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, pomidory sparzamy i obieramy ze skorki, cukinię myjemy i ewentualnie jeśli jest starsza wydrążamy nasiona. Warzywa kroimy w paseczki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i szklimy ją. Wyciskamy czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy boczek i kiełbasę. Przez chwilę obsmażamy. Dodajemy przygotowane warzywa. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut. I gotowe. Podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego!
Komentarze