Reklama
sobota, 23 listopada 2024 10:30
Reklama

Co na obiad? - najlepszy przepis na leczo

  • Źródło: redakcja
Co na obiad? - najlepszy przepis na leczo

Źródło: pixabay.com

Leczo, danie wywodzące się z kuchni węgierskiej, zyskało w Polsce ogromną popularność. W wersji oryginalnej to po prostu papryka, cebula i pomidory smażone na smalcu i doprawione sproszkowaną papryką. W Polsce jednak najczęściej można spotkać leczo wzbogacone dodatkiem kiełbasy i cukinii. Najlepiej tę potrawę przygotowywać teraz, gdy mamy paprykę i pomidory z gruntu. Warto zrobić jej więcej i zamknąć w słoikach, by zimą cieszyć się jej smakiem i zapachem.

Składniki

- 3 duże papryki, warto pomieszać żółtą i czerwoną

- 2 duże cebule

- 5 dużych pomidorów

- 2 cukinie

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

- 400 g dobrej kiełbasy

- 300 g wędzonego, dość chudego boczku

- 2 łyżki oleju lub łyżka domowego smalcu bez skwarek

- sól, pieprz do smaku

- ew. mała papryczka chili, dla tych którzy wolą w wersji pikantnej

Przygotowanie

Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, pomidory sparzamy i obieramy ze skorki, cukinię myjemy i ewentualnie jeśli jest starsza wydrążamy nasiona. Warzywa kroimy w paseczki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i szklimy ją. Wyciskamy czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem  dodajemy boczek i kiełbasę. Przez chwilę obsmażamy. Dodajemy przygotowane warzywa. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.  I gotowe. Podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego!

 


Podziel się
Oceń

Komentarze