To chyba jeden z najlepszych przepisów na ciasto czekoladowe, jaki w ostatnim czasie widziałam. Dzielę się więc nim z Wami. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera.
Ciasto:
- 2 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 Łyżek cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao do posypania formy do pieczenia
Do nasączenia
- 150 ml. mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Jajka, cukier waniliowy, sól i cukier roztrzepujemy widelcem, kolejno dodajemy pozostałe składniki mieszając do uzyskania jednolitej masy. dno i boki tortownicy (24 cm.) posypujemy kakao i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 20 minut, czas zależy od piekarnika. W tym czasie przygotowujemy nasączenie ciasta. Mleko mieszamy z kawą. Pewnie też zdążymy zrobić krem.
Składniki kremu
- 0.5 l. mleka
- 1 budyń czekoladowy
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy 2 Łyżki masła i czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i dokładnie nakłuwamy wykałaczką, powoli wylewamy na nie mleko z kawą. Gdy mleko wsiąknie w ciasto, wylewamy krem budyniowy. Odstawiamy do wystudzenia. Polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną w odrobinie mleka. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. Smacznego.
Ciasto z powodzeniem może zastąpić tort.
Czekamy na Wasze propozycje przepisów na ciasto czekoladowe.
Komentarze