Reklama
czwartek, 21 listopada 2024 13:58
Reklama

Ciasto czekoladowe - przepis znaleziony w internecie

  • Źródło: redakcja
Ciasto czekoladowe - przepis znaleziony w internecie

Źródło: pixabay.com

To chyba jeden z najlepszych przepisów na ciasto czekoladowe, jaki w ostatnim czasie widziałam. Dzielę się więc nim z Wami. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera.

Ciasto:

- 2 jajka

- łyżeczka cukru waniliowego

- szczypta soli

- 5 Łyżek cukru

- 5 łyżek oleju

- 5 łyżek mleka

- 5 łyżek mąki

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao do posypania formy do pieczenia

Do nasączenia

- 150 ml. mleka

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Jajka, cukier waniliowy, sól i cukier roztrzepujemy widelcem, kolejno dodajemy pozostałe składniki mieszając do uzyskania jednolitej masy. dno i boki tortownicy (24 cm.) posypujemy kakao i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 20 minut, czas zależy od piekarnika. W tym czasie przygotowujemy nasączenie ciasta. Mleko mieszamy z kawą. Pewnie też zdążymy zrobić krem. 

Składniki kremu

- 0.5 l. mleka

- 1 budyń czekoladowy

- pół tabliczki gorzkiej czekolady

- 2 łyżki masła

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy 2 Łyżki masła i czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.

Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i dokładnie nakłuwamy wykałaczką, powoli wylewamy na nie mleko z kawą. Gdy mleko wsiąknie w ciasto, wylewamy krem budyniowy. Odstawiamy do wystudzenia. Polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną w odrobinie mleka. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. Smacznego.

Ciasto z powodzeniem może zastąpić tort.

Czekamy na Wasze propozycje przepisów na ciasto czekoladowe.


Podziel się
Oceń

Komentarze