Pierogi czy kluski leniwe a może zwyczajnie leniwe? To ulubione danie dzieci znane jest w różnych regionach Polski pod tymi nazwami. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Zaczynamy od zagotowania wody ze szczyptą soli i łyżką oleju. Zanim zagotuje się woda ciasto będzie gotowe. 50 dkg tłustego twarogu przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy 1 jajko i ok. 3 łyżek mąki, czubatych, dodajemy cukier waniliowy i wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy z ciasta kulę. i odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło. Stolnicę blat lub zwyczajnie deskę do krojenia posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej robimy dość cienki wałeczek, który na całej długości przygniatamy lekko nożem, następnie po skosie kroimy nieduże kluski. Wrzucamy je na wrzącą wodę i po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze około 3-4 minut. Wykładamy na talerze i polewamy malinami zblendowanym z cukrem lub rozpuszczonym masłem z cukrem i cynamonem. Smacznego.
Co na obiad? - kluski leniwe z musem malinowym.
- 05.08.2024 13:25
- Źródło: redakcja
Źródło: pixabay.com
Komentarze