Kto lubi placki ziemniaczane koniecznie musi ich spróbować.
Ciasto :
2 szkl. mąki
3/4 szkl. letniej wody
sól
opcjonalnie 1 jajko
Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić, by odpoczęło.
Faesz :
10 surowych ziemniaków
1 duża cebula
10-15 dkg słoniny lub tłustego boczku
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać ziemniaki i cebulę, odciśnięte z soku. Podsmażać do uzyskania szarej, jednolitej masy. Doprawić solą, pieprzem i ew. majerankiem. Wystudzić. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki, nakładać na nie farsz i zlepiać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczykiem.
Komentarze