W tym roku, II edycja miejskiego festiwalu kulinarnego promującego tradycyjną kuchnię Lublina i regionu wystartuje pod nową nazwą. Festiwal „Kuchnia Inspiracji" rusza 3 listopada, a jego tematem przewodnim i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie burak.
– Bogactwo kulinarne Lublina, wynikające z jego wielokulturowości, to wyjątkowy atut i doskonałe źródło inspiracji dla lubelskiej branży gastronomicznej. Dlatego serdecznie zachęcam do udziału w kolejnej edycji miejskiego festiwalu promującego lubelską kuchnię. To doskonała okazja do poznania lokalnych smaków i tradycji kulinarnych naszego miasta. W przygotowanej przez partnerów festiwalu ofercie, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.
Festiwal „Kuchnia Inspiracji" rozpocznie się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. W tym czasie mieszkanki i mieszkańcy Lublina oraz goście odwiedzający nasze miasto będą mogli próbować festiwalowych dań w 15 lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia opracował specjalne menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest burak. Wśród przygotowanych propozycji znalazły się, m.in.: autorskie i tradycyjne odsłony barszczu, gofry, sałatki, kremy, tatar, a także desery.
Komentarze