Do tej pory pomieszczenia kuchni w szpitalu przy al. Kraśnickiej były wynajmowane firmie zewnętrznej, która zabezpieczała usługi żywieniowe dla pacjentów.
- Celem modernizacji i wyposażenia własnej kuchni szpitalnej było podniesienie jakości żywienia pacjentów. Teraz posiłki przygotowywane będą na miejscu pod kontrolą dietetyków szpitala - mówi Piotr Matej, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Lublinie.
Modernizacja pomieszczeń kuchni polegała na generalnym remoncie, tj. całkowitym demontażu ścian działowych wraz z kompleksową wymianą sprzętu i pozostałego wyposażenia. Wymieniono stolarkę okienną i drzwiową, jak również instalację elektryczną, wodno-kanalizacyjną, ciepła technologicznego i pary oraz wentylację i klimatyzację. W ramach projektu zostało zmienione całe wyposażenie kuchni. Na miejscu są już najnowocześniejsze kotły warzelne, urządzenia multifunkcyjne, piece konwekcyjne, zmywarki kapturowe i zmywarka tunelowa. Gotowe posiłki zapakowywane będą do wózków tacowych z systemem grzania i chłodzenia. Przed zapakowaniem tac do wózków zostaną one podłączone do stacji dokujących, które umożliwią utrzymanie właściwej temperatury. W kuchni przygotowywane będą posiłki dla 600 pacjentów szpitala. Kolejnych 400 posiłków wywożonych będzie w formie cateringu do oddziałów zlokalizowanych przy ul. Herberta, Biernackiego i Lubartowskiej.
Kuchnię dopełniają nowoczesne komory chłodnicze i mrożące wyposażone w system rejestracji i monitoringu temperatury. W budynku postawiono również zmywalnię.
- Dzięki tym inwestycjom zyskają pacjenci, a to jest najważniejsze w systemie opieki zdrowotnej. Jestem przekonany, że nowa kuchnia będzie przygotowywała dobre posiłki, które będą smaczne i pożywne. Z kolei dzięki uruchomieniu pralni na terenie szpitala w znacznym stopniu zostaną zmniejszone koszty funkcjonowania placówki - podsumowuje Jarosław Stawiarski, marszałek województwa lubelskiego.
Projekt obejmował również adaptację istniejących pomieszczeń na szpitalną pralnię, której dotychczas w budynku szpitala brakowało. Dotychczas usługę prania pościeli i bielizny szpitalnej realizowała firma zewnętrzna z Leżajska. Od dziś pościel i ubrania będą prane w budynku szpitala przy al. Kraśnickiej. W czasie ośmiogodzinnej zmiany będzie to 2200-2500 kg suchej bielizny. Przy jednozmianowym trybie pracy miesięcznie wypranych zostanie nawet 50 ton bielizny.
Modernizacja pralni również polegała na generalnym remoncie. W wyposażeniu znalazły się nowoczesne urządzenia pralnicze, suszarki, magiel nieckowy i składarka. Na terenie pralni znalazł się punkt naprawy bielizny, dodatkowe urządzenia do prasowania oraz pakowania bielizny fasonowej. W ramach projektu zakupiono również 1800 kompletów pościeli wraz z systemem identyfikacji asortymentu RFID.
Komentarze