Miasto przygotowało dla mieszkańców i mieszkanek Lublina krótki poradnik „Kompostowanie - naturalnie proste!". W publikacji znalazły się najważniejsze informacje o tym, jak założyć przydomowy kompostownik oraz jak właściwie kompostować w nim bioodpady.
Z poradnika mieszkańcy i mieszkanki miasta dowiedzą się, m.in. jak założyć kompostownik, co zrobić, by kompost stał się pełnowartościowym nawozem oraz jak radzić sobie z trudnościami, które mogą się pojawić w trakcie kompostowania. W publikacji znajdują się także informacje, o tym jakie odpady można wrzucać do kompostownika a jakie nie powinny się tam znaleźć. Do kompostowania powinny trafiać przede wszystkim odpady kuchenne: skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty czy resztki owoców i warzyw, a także odpady roślinne z ogrodu – pozostałości po cięciu, pieleniu czy koszeniu trawnika. W kompostowniku nie wolno natomiast umieszczać odpadów pochodzenia zwierzęcego, takich jak kości i mięso – te powinny trafiać do pojemników na odpady zmieszane.
Przypominamy także, że od 1 lipca br. zostanie rozszerzona ulga dla właścicieli nieruchomości zabudowanych budynkami mieszkalnymi jednorodzinnymi za kompostowanie bioodpadów w kompostowniku przydomowym. Zwolnienie będzie teraz wynosić 4 zł od jednego mieszkańca zamieszkującego nieruchomość, a nie jak do tej pory od gospodarstwa. Właściciele domów jednorodzinnych, którzy chcą skorzystać z ulgi i zdecydują się na założenie kompostownika powinni złożyć nową deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi z informacją o posiadaniu kompostownika przydomowego i kompostowaniu bioodpadów oraz wyliczyć miesięczną wysokość zwolnienia. Natomiast mieszkańcom, którzy już zadeklarowali, że korzystają z kompostownika ulga zostanie zaktualizowana automatycznie, bez konieczności składania nowej deklaracji. Obecnie w Lublinie informację o posiadaniu kompostownika złożyło ponad 970 gospodarstw domowych.
Jednocześnie przypominamy, że osoby, które zadeklarują posiadanie kompostownika nie mają zapewnionego odbioru odpadów BIO (odpadki warzywne i owocowe, resztki jedzenia, fusy po kawie i herbacie, skorupki jajek) – brązowe pojemniki na terenie nieruchomości oraz bioodpadów stanowiących części roślin (trawa, liście, drobne gałęzie, wycięte rośliny) – pojemniki lub worki na terenie nieruchomości.
Poradnik „Kompostowanie - naturalnie proste!" powstał w ramach projektu dofinansowanego ze środków NFOŚiGW oraz WFOŚiGW w Lublinie z Programu Regionalnego Wsparcia Edukacji Ekologicznej.
Komentarze