Reklama
niedziela, 24 listopada 2024 07:03
Reklama

Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko

  • Źródło: eZespół Prasowy Commplace
Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla (i nie tylko

Autor: Zespół Prasowy Commplace

 

Grillowanie głównie kojarzy nam się z soczystymi kawałkami mięsa. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że nieodłącznym elementem dań z grilla są sałatki. I choć kochamy klasyczne smaki, podczas przygotowywania ich często dajemy upust swojej fantazji. Mając do dyspozycji całą gamę świeżych warzyw i owoców, spektrum możliwości wydaje się nieograniczone. Wzbogacając je oryginalnymi przyprawami i orientalnymi dodatkami, jesteśmy w stanie w kilka minut przenieść nasze kubki smakowe w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.

Diabeł tkwi w szczegółach

Przepis na idealną sałatkę jest prosty. Użyj świeżych warzyw i owoców, posyp prażonymi orzechami lub pestkami, całość wymieszaj z ulubionym sosem i gotowe. Ponieważ ostatni element tej operacji przysparza nam najwięcej problemów, z pomocą przychodzą gotowe sosy i marynaty, które mogą dodać naszej sałatce kolejną interesującą warstwę smaku.

Sos do sałatki powinien być jednocześnie odpowiednio ostry, kwaśny, słony i słodki. Świeże warzywa i owoce doskonale komponują się z kremową konsystencją masła orzechowego, wyrazistym smakiem imbiru i sosu sojowego, kwasowością octu ryżowego oraz chrupkością sezamu. To wszystko można znaleźć w gotowych sosach Ros Thai Thai. W sałatkach z grillowanym kurczakiem idealnie sprawdzi się tajski sos orzechowy Satay, z kolei ze smakiem owoców morza doskonale koresponduje słodko-kwaśny sos śliwkowy.

Dla wielbicieli bardziej tradycyjnych smaków idealną bazę dressingów do sałatek stanowi oryginalna musztarda Dijon Maille. Z soczystymi warzywami doskonale komponuje się zarówno delikatna musztarda miodowa, jak i bardziej wyrazista musztarda starofrancuska. Wystarczy wymieszać ją z dobrej jakości oliwą z oliwek oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy dressing powinien mieć konsystencję rzadszą od majonezu, tak jak w poniższym przepisie.

 

Warzywa grillowane w sosie musztardowym

4 porcje 

Czas: 30 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

 

Składniki

1 puszka Jackfruita zielonego krojonego 

1 papryka żółta 

1 cukinia 

1 bakłażan 

1 czerwona cebula 

1 papryka czerwona 

100 g sera feta 

3 łyżki szczypiorku 

 

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili 

1 łyżka Musztardy miodowej dijon

5 łyżek oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odciśnij.

  2. W misce wymieszaj składniki marynaty i podziel ją na dwie części. Do pierwszej dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, drugą połowę odłóż.

  3. Ser feta pokrój w drobną kostkę. 

  4. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miski, dodaj pozostałą część marynaty i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp serem feta i szczypiorkiem.

Kolejną ciekawą opcją sałatki z grillowanymi warzywami jest przyrządzenie jej w wersji słodko-ostrej:

Słodko-ostra sałatka z grillowanymi warzywami

4 porcje 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

5-6 Papryk pepperoni żółtych baby

100 g Sosu do spring rolls i sajgonek

10 Greckich olbrzymich zielonych oliwek

1 cebula czerwona 

1 bakłażan 

1 papryka zielona 

100 g ulubionego mixu sałat  

2 pomidory 

3 łyżki posiekanego szczypiorku 

 

Marynata:

2 łyżki Pasty z czosnku 

2 łyżki Sosu sojowego jasnego 

3 łyżki oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty.

  2. Cebulę, bakłażana, paprykę i pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w połowie ilości przygotowanej marynaty.

  3. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmięknąi posmaruj sosem do spring rolls i sajgonek . Następnie przełóż je do miski, dodaj pokrojone oliwki i papryczki, sałatę, pozostałą część marynaty, i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

 

Czy można wyczarować stek z.… kalafiora?

 

Smak soczystego steku jest nie do podrobienia. Odpowiednio przyrządzony jest największym rarytasem dla każdego miłośnika wołowiny. I choć stanowi bogate źródło białka, żelaza i witamin, to zbyt często spożywany może prowadzić do otyłości i miażdżycy. Zdrową alternatywą dla tradycyjnego steku może być kalafior. Odpowiednio doprawiony oczaruje niejednego mięsożercę!

Łagodny smak kalafiora z pewnością wzmocni typowa koreańska marynata bulgogi gochujang, która jest uwielbiana nie tylko przez mieszkańców Korei. Smak papryczek chili, połączony z wyrazistą nutą słodyczy jest uzależniający, zwłaszcza dla osób chcących podkręcić swój metabolizm. Bogactwo kapsaicyny przyspiesza bowiem spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.

Grillowane steki z kalafiora, podane z dodatkiem ulubionej sałatki, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale także w pełni pożywne i sycące danie główne. Co istotne, przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane:

Grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang

4 porcje 

Czas: 25 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

150 ml Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ 

1 średni kalafior 

Ulubiony mix sałat

Sos:

1/2 łyżeczki Pasty z chili 

100 ml Pulpy z mango 

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki posiekanej kolendry

2 łyżki soku z limonki 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut. 

  2. Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę. 

  3. Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na mixie sałat z przygotowanym wcześniej sosem.

 

Zaskocz gości, zastępując kurczaka... kwiatem bananowca

Innym ciekawym zamiennikiem mięsa jest kwiat bananowca, który sam w sobie smakuje bardzo neutralnie, dlatego doskonale sprawdzi się w formie grillowanej, w różnego rodzaju sałatkach. Aby kwiaty bananowca zyskały bogaty smak, należy odsączyć je z zalewy solankowej, dokładnie wypłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.

Kwiat bananowca w konsystencji przypomina karczocha.. Wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz w sałatkach. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozrywającej się konsystencji jest idealnym zamiennikiem nie tylko mięsa, ale także ryb.

Tym, którzy chcą zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi smakami, intensywnymi aromatami oraz ciekawą strukturą, polecamy przygotowanie sałatki z grillowanym kwiatem bananowca, serem halloumi oraz świeżą papryką, cebulą, cukinią i bakłażanem. Przepis zamieszczamy poniżej:

Sałatka z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.

4 porcje 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom 

3 łyżki Pesto genovese

100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry

1 papryka czerwona 

1 cebula przekrojona na ćwiartki 

1/2 cukinii

1/2 bakłażana

1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 

3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku 

2 łyżki Musztardy miodowej Dijon

3 łyżki Sosu sojowego jasnego 

1 łyżka oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kwiat bananowca przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie odciśnij i osusz.

  2. W misce połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa i całość wymieszaj. 

  3. Warzywa oraz ser grilluj na rumiany kolor, przełóż do miski, dodaj pesto, szczypiorek, delikatnie wymieszaj i na koniec posyp orzechami.

Na koniec klasyk – ziemniak, ale grillowany i podany w doborowym towarzystwie sosu tzatziki. Polecamy wszystkim miłośnikom dań z rusztu.

Grillowany ziemniak w sosie tzatziki

 

4 porcje

Czas: 50 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

2 łyżki Pasty z czosnku lub 2-3 posiekane ząbki

4 ziemniaki grillowe 

100 g twarożku 

1 średni obrany ogórek bez miąższu

3-4 rzodkiewki 

4 łyżki masła 

2 łyżki posiekanego koperku 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj pastę z czosnku, koperek, jogurt i dopraw do smaku pieprzem. Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce, posól i odstaw na parę minut, a następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z twarogiem. Całość wymieszaj i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Każdego ugotowanego wcześniej ziemniaka natnij nożem, dodaj masło, posól i zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z foli i każdego natnij na krzyż, na wierzch nałóż twaróg i posyp szczypiorkiem.

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze