W konkursowych zmaganiach wzięli udział niezwykli kucharze – osoby znane dotąd w powiecie krasnostawskim i województwie lubelskim z całkiem innej działalności. w skład pierwszej drużyny weszli sekretarz województwa lubelskiego Anna Augustyniak i starosta powiatu krasnostawskiego Janusz Szpak. Drugą ekipę stanowili wicestarosta powiatu krasnostawskiego Henryk Czerniej i Piotr Matej – dyrektor Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Krasnymstawie. Kolejna para zawodników to prezes Banku Spółdzielczego w Izbicy Marcin Wojewoda i Krzysztof Bortacki – kierownik działu handlu i marketingu w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie, a w szranki z nimi stanęli przedsiębiorcy: Janusz Spierzak, prezes firmy Brenal w Siennicy Nadolnej oraz Krzysztof Kawęcki, właściciel firmy Zakładu Usługowego Instalatorstwa Sanitarnego CO i Gazu w Krasnymstawie.
Każda drużyna miała za zadanie przyrządzenie dania głównego, którym były polędwiczki w sosie pieczarkowym, kreatywna surówka i wybrany dodatek skrobiowy oraz deseru – tu zawodnicy mogli szczególnie popisać się fantazją i kreatywnością – „wariacje wiosenne”. Choć uczestnikom konkursu nie brakuje talentów kulinarnych (co „Panorama” miała okazję niejednokrotnie skrupulatnie sprawdzić), oceniający ich jurorzy z pewnością czuli się pewniej wiedząc, że każdej drużynie towarzyszył profesjonalny asystent w osobie ucznia klas gastronomicznych krasnostawskiego ZSP.
W konkursowym jury zasiedli: Jacek Jakubczak – prezes Stowarzyszenia Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny (jako przewodniczący) oraz Elżbieta Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji „Koncertowa” w Lublinie, Dorota Sawa – prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Krasnystaw PLUS” i redaktor naczelna „Panoramy Lubelskiej” Jolanta Kozak. Sędziowie oceniali nie tylko zgodność z przepisem, smak i wygląd potraw oraz kreatywność i umiejętność zachowania względnego porządku zawodników, ale także ich umiejętność rozkręcania dobrej zabawy. Tej ostatniej z pewnością nikomu nie zabrakło, co potwierdza poniższa fotorelacja.
Komentarze