Już za kilkanaście dni Wielkanoc. Co roku stajemy przed dylematem co przygotować. Czym zaskoczyć rodzinę i przyjaciół? Spróbujemy pomóc. Zaczynamy od królowej wielkanocnych ciast.
BABKA WIELKANOCNA
SKŁADNIKI
· 4 jajka
· 200 g masła
· Skórka i sok z 1 cytryny
· 180 g cukru
· 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
· 160 g mąki pszennej tortowej
· 90 g mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów
Na wierzch: cukier puder lub lukier
WYKONANIE
Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.
Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.
przepis z kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Komentarze