Uczniowie szkół z Lubelszczyzny mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Lemieszka i kluski siwaki to dwa dania z woj. lubelskiego, które poznali uczestnicy warsztatów organizowanych przez Stowarzyszenie Kobiet „Zielone Sioło" w ramach programu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".
Zajęcia poprowadziły członkinie Stowarzyszenia Kobiet „Zielone Sioło" z Niezabitowa, w pow. opolskim – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II", realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. W projekcie tym udział wzięło 149 Kół Gospodyń Wiejskich 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.
– Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji EFRWP, organizatora projektu.
Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie Stowarzyszenia Kobiet „Zielone Sioło", znanego z aktywnej działalności na rzecz społeczności w swojej gminie.
Członkinie stowarzyszenia biorą udział w imprezach kulturalnych i lokalnych festynach, podczas których promuje własnoręcznie przygotowywane regionalne i tradycyjne potrawy oraz ciasta. Panie szydełkują oraz co tydzień spotykają się podczas prób zespołu muzycznego, z którym koncertują podczas gminnych imprez okolicznościowych. KGW angażuje się również w lokalne akcje charytatywne. Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy znane przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie. Dania te oparte są na ziemniakach, które wpisują się w kulinarną historię tego regionu.
Lemieszka i siwe kluski – zapomniane smaki Lubelszczyzny
Lemieszka to tradycyjna, lecz mało znana potrwa z woj. lubelskiego, która jest propozycją na podanie ziemniaków w innej formie niż zwykle. Może być wykorzystywana jako dodatek do drugiego dania lub np. żurku.
Składniki
· 2 kg ziemniaków
· 1 szklanka mąki ziemniaczanej
· 4 szklanki mąki pszennej
· 1 cebula
· Boczek do smaku
Sposób przygotowania
Obrać ziemniaki, zalać wodą i zagotować do miękkości. Odlać ¾ wody, resztę zostawić na dnie i zasypać mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Gotować przez kilka minut, jednocześnie ubijając ziemniaki na masę niczym na purée. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą. Tak przygotowaną okrasa udekorować przygotowaną masę ziemniaczaną.
Kluski siwaki
Kolejną potrawą przedstawioną przez Stowarzyszenie Kobiet „Zielone Sioło" są siwe kluski. Można je przygotować zarówno z młodych, jak i ziemniaków pochodzących z jesiennychwykopków – zawierających mniej wody. Danie może być podawane z okrasą z boczku lub słoniny z cebulką albo z białym serem twarogowym.
Składniki
· 1 kg ziemniaków
· 1 jajko
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 szklanka mąki pszennej
· Sól do smaku
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odsączyć na sitku z nadmiaru wody, przełożyć do miski, a następnie dodać mąkę pszenną oraz jajko i wymieszać. Doprawić do smaku. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować wodę w garnku. Kluski kłaść łyżką i gotować ok. 10-15 minut, aż wypłynął na powierzchnię.
Komentarze