Reklama
niedziela, 24 listopada 2024 07:27
Reklama

Jabłuszko pełne snu.....- przepisy Elżbiety Wójcik

  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Jabłuszko pełne snu.....- przepisy Elżbiety Wójcik

Autor: Elżbieta Wójcik

 

 

Każdego dnia jadąc do pracy oraz z pracy do domu mijam ogromne połacie sadów. Lubelszczyzna stała się zapleczem sadowniczym w Polsce. Ogromna ilość odmian jabłek jest dla smakoszy rajem, a dla każdego człowieka możliwością podreperowania zdrowia i urody. Nie bez przyczyny mówi się że każdy człowiek powinien zjadać dwa jabłka dziennie, jedno rano dla urody a drugie wieczorem dla zdrowia.

Jabłka są owocami niskokalorycznymi, bogatymi w dużą ilość pektyny oraz witaminy C.

Regularne zjadanie przynajmniej jednego jabłka dziennie reguluje poziom cholesterolu w organizmie oraz reguluje trawienie. Nawet już niemowlakom zalecane jest podawanie jabłek surowych tartych od 4-5 miesiąca życia, a gotowanych w przypadku nieżytu jelitowego oraz biegunek.

Jabłka są też bardzo popularne jako dodatek w wielu deserach oraz potrawach. Moim ulubionym sposobem na użycie jabłek jest dodawanie jednego jabłka do gotowania rosołu lub wywaru czy też bulionu rybnego. Kwasy zawarte w jabłku pięknie klarują rosół, czy też bulion.

Polacy jedzą dużo jabłek, więc dziś przepis na szarlotkę, ale z użyciem smażonych jabłek, czyli szarlotkę królewską. Ciasto składa się z trzech warstw, ale zachęcam do zrobienia. Jest wyjątkowo smaczne i umili nam każde spotkanie.

 

 

Szarlotka królewska

Biszkoptowy spód

3 jaja w temperaturze pokojowej

100 g cukru kryształ

70 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenna oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy sitkiem do miski, dodajemy proszek do pieczenia i razem mieszamy.

Żółtka wybijamy do miski, ubijamy na pianę. Do masy żółtkowej dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, Kiedy powstanie nam puszysta masa jak na kogel mogel dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na wolnych obrotach, tak aby nie opadła zbyt mocno masa, ale też aby wszystkie składniki połączyły się równomiernie. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy o wymiarze szerokości 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzamy po upływie tego czasu, czy jest upieczony tak abyśmy mieli suchy patyczek. Po upieczeniu studzimy. Kiedy biszkopt jest wystudzony wyciągamy z tortownicy delikatnie okrawając brzegi. Tortownicę myjemy, będzie nam potrzebna do złożenia całości szarlotki.

 

Jabłka

1,5 kg jabłek surowych

70 g żelatyny

100 g cukru

 

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy środek i ścieramy na grubych oczkach. Wkładamy do garnka, podlewamy ok ½ szkl. wody i delikatnie smażymy na średnim ogniu. Po upływie ok 30 minut dodajemy cukier i dalej smażymy ciągle mieszając tak, aby się nie przypaliły. Po usmażeniu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy.

Wykładamy do tortownicy, w której mamy już upieczony i wystudzony biszkopt. Czekamy teraz, aż wystygną jabłka. Kiedy będą już chłodne wykładamy masę śmietanową z mascarpone.

 

 

 

Bita śmietana z serkiem mascarpone

0,5 l śmietany 30 %

125 g serka mascarpone

70 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka żelatyny

 

Śmietanę wlewamy do misy miksera dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy na średnich obrotach do momentu kiedy śmietana będzie puszysta. Wtedy wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz sok z cytryny, szybko ubijamy i masa jest gotowa.

Masę wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt z jabłkami. Musimy dokładnie wyrównać łopatką do rantu masę śmietanową, aby ładnie wyglądała przy krojeniu. Ciasto schładzamy przez 2-3 godzin.

Smacznego.

 

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.


Podziel się
Oceń

Komentarze