Reklama
niedziela, 24 listopada 2024 07:44
Reklama

Jesień idzie!!!!!! Rady nie ma na to !! - przepisy Elżbiety Wójcik

  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Jesień idzie!!!!!! Rady nie ma na to !! - przepisy Elżbiety Wójcik

Autor: Elżbieta Wójcik

 

Cichutko, powoli przyszła nasza Pani Jesień.

Na polach zrobiło się brązowo i złoto, opadają liście, mgły ścielą się w kotlinach i na obrzeżach lasów. Pełno pięknych kolorów wokół. Przed nami czas wykopków. To czas, który z dzieciństwa pamiętam, kiedy wieczorami wszędzie obecny był zapach pieczonych ziemniaków, a na polach palone były ogniska ,w nich pieczone były te właśnie ziemniaki. Dziś już nie spotkamy na polach ognisk i również nie poznamy tego smaku, ale możemy sami przygotować w domu święto pieczonego ziemniaka.

 

Na świecie jest ponad 10 tys. odmian ziemniaków, które do Europy zawędrowały z Hiszpanami z kraju Inków. W Polsce najbardziej popularne odmiany to Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Ziemniaki zawierają tylko 75 kcal w 100 gramach, są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP oraz błonnika.

Ziemniaki mają również zastosowanie w medycynie , są lekkostrawne i polecane w postaci ugotowanej przy zaburzeniach trawiennych oraz w medycynie ludowej w surowej postaci na okłady przy dolegliwościach stawów

 

Dziś propozycja ziemniaka faszerowanego jako drobnej przekąski na zimno.

 

Ziemniaki faszerowane z łososiem wędzonym

 

łosoś wędzony 100 g

papryka żółta 1 szt.

papryka czerwona 1 szt.

ziemniaki całe w skórce 8 szt.

czosnek 1 ząbek

kukurydza gotowana lub z puszki 100 g

groszek zielony gotowany lub z puszki 100 g

cebula 2 małe szt.

koperek świeży 1 pęczek

majonez 4 łyżki

jogurt naturalny 2 łyżki

sól, pieprz do smaku

 

Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do momentu kiedy są już prawie miękkie ale nie rozsypują się. Wyjmujemy z wody , studzimy.

Po wystudzeniu ziemniaki kroimy na pół i łyżeczką wybieramy środek, tak aby pozostała nam łódeczka z niewielką ilością ziemniaka na skórce. Papryki wydrążamy z ziaren kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę oraz wędzonego łososia również. Jeśli mamy surowy groszek i kukurydzę to gotujemy w lekko osolonej wodzie, natomiast jeśli z puszki to odsączamy na sicie.

Części z wydrążonych ziemniaków kroimy w kosteczkę, dodajemy do nich pozostałe składniki.

W miseczce łączymy majonez z jogurtem oraz roztarty czosnek i pokrojony koperek, tak przygotowany dresing dodajemy do pokrojonych składników. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych ziemniaków i dekorujemy odrobiną koperku.

 

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.

 


Podziel się
Oceń

Komentarze