.
Jagodzianki to hit sezonu letniego. Pyszne, delikatne , każdemu kto choć raz jadł bułeczkę z jagodami, ten letni czas kojarzy się z wyprawą do lasu.
Lubelszczyzna, a zwłaszcza Roztocze to obszar na którym w dużych skupiskach występuje czarna jagoda zwyczajowo nazywana borówką czarną.
Możemy spotkać jej inne nazwy : borówka czernica,borowina,jagoda leśna,jagodzianka.
Jagodzianki to małe krzewinki z rodziny wrzosowatych, występujące w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Mają tylko 40 kcl w 100 g,oraz zawierają spore ilości kwasu foliowego,wit A, B1, B2, C, PP . Liście czarnych jagód, ich wywar,obniżają znacząco poziom cukru we krwi. Garbniki zawarte w owocach niejednokrotnie pomagały i pomagają przetrwać czas przy niedyspozycjach jelitowych, zwłaszcza przy skurczach jelit.
Tak więc, kto nie zna smaku czarnych jagód musi koniecznie to nadrobić.
Dziś propozycja nie na bułeczki, a na bardzo kruche rogaliki. Ciasto oczywiście można wykorzystać przez cały sezon letni i zimowy, robiąc je z innymi owocami, mnie jednak najbardziej smakują z jagodami. Lato to najlepszy czas na pierwsze próby z ciastem krucho drożdżowym. To ciasto zawsze wyrośnie, polecam dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się wypieku ciasteczek krucho drożdżowych.
Rogaliki z jagodami
Składniki
2 szkl mąki oraz ½ szkl do podsypywania przy formowaniu
1 szt masła
5 dkg drożdży
1 jajko
1szkl kwaśnej śmietany
1 łyżeczka do herbaty cukru
1 szklanka przebranych czarnych jagód
cukier puder do posypania gotowych rogalików
1 jajko do posmarowania rogalików
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, najlepiej zetrzeć je na grubych oczkach na tarce jarzynowej i łączymy razem z mąką rozcierając pomiędzy palcami. Śmietanę mieszamy razem z cukrem, jajem i drożdżami, tak aby miały jednolitą konsystencję. Zagniatamy kruszonkę z masła i mąki emulsją śmietanową. Robimy dość sprawnie i szybko tworząc jednorodne ciasto. Po zagnieceniu ciasto przenosimy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. W tym czasie w cieście zachodzi fermentacja i ciasto po wyjęciu będzie lekko wyrośnięte.
Po wyjęciu z lodówki, stolnicę podsypujemy lekko mąką i delikatnie przegniatamy ciasto, następnie wałkujemy w prostokąt o grubości ok 0,5 cm i wycinamy nożem trójkąty o wysokości ok 8 cm. Na każdy trójkąt nakładamy ok ½ łyżeczki jagód i zwijamy od najszerszej części do szczytu trójkąta, tak aby wszystkie nałożone jagody znalazły się w środku. Na koniec układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując mały półksiężyc. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki świetnie smakują podane z bitą śmietaną.
Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.
Komentarze