Reklama
sobota, 23 listopada 2024 10:24
Reklama

Chutney i tarta z rabarbarem - przepisy Elżbiety Wójcik

  • Źródło: Elżbieta Wójcik
Chutney i tarta z rabarbarem - przepisy Elżbiety Wójcik

Autor: archiwum Elżbieta Wójcik

Rabarbar

Wielkie baldachimy liści w zakątkach ogrodu, upalne lato i cień pomiędzy ogromnymi liśćmi. To wspomnienia ,które podążają za moją pamięcią kiedy każdego lata na nowo odkrywam wspaniały ostry, kwaskowy a jednocześnie słodki smak rabarbaru. Rabarbar to warzywo o wielkich zielonych liściach i korzonkach w różnych kolorach. W Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku, choć znany był już w XVIII wieku. W Europie swoją karierę rozpoczął od Wysp Brytyjskich, gdzie do dziś podawany jest tylko w słodkich ciastach. Jest dość mało popularny na naszych, polskich stołach, choć posiada ogromne bardzo pozytywne działania na nasz organizm.

Rabarbar działa: przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, lekko moczopędnie oraz hamuje podział komórek nowotworowych. Więc można śmiało zajadać się rabarbarem pod różnymi postaciami , choć osoby mające problem z kamicą nerkową powinny ograniczyć go w swojej diecie.

W najprostszej postaci możemy jeść rabarbar posypany cukrem lub zanurzony w odrobinie miodu.

Osobiście dla mnie to czas kiedy robię :

-chutney z rabarbaru podawany do mięs i drobiu,

-kandyzowany rabarbar

-kompot, który dobrze schłodzony, podany z lodem wspaniale gasi pragnienie,

-zupę rabarbarową, lekko zabielaną śmietanką kremową podawaną z młodymi ziemniaczkami

-lemoniady na bazie syropu z rabarbaru z listkiem mięty

-tarty rabarbarowe z różnymi dodatkami

-wyśmienite ciasta jogurtowe z rabarbarem


 

Tak więc dziś przepis na tartę z rabarbarem oraz chutney z rabarbaru.


 


 

Chutney z rabarbaru

  • 4-6 filiżanki rabarbaru pokrojonego w plasterki

  • 1 duża posiekana cebula

  • 1 szklanka rodzynek

  • 1 i 1/2 szklanki miodu do smaku

  • 1 szklanka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta chilli w płatkach

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na kawałeczki ok 2 cm. Wkładamy do sporego garnka, dodajemy posiekaną w piórka cebulę oraz pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się gęsta. Zdejmujemy z ognia i mamy dwie możliwości:

-odstawiamy do ostygnięcia i przechowujemy w lodówce

-przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy na późniejszy czas.


 


 

Tarta rabarbarowa z pieczonym rabarbarem

 

Ciasto kruche

200 g mąki pszennej

  • 90 g masła zimnego pokrojonego w kostkę

  • 30 g smalcu zimnego pokrojonego w kostkę

  • 60 g cukru pudru

szczypta soli

3 łyżki lodowatej wody

Mąkę przesiewamy, wsypujemy do malaksera, dodajemy zimne masło oraz smalec, cukier, sól i miksujemy tak aby powstała kruszonka. Na koniec dodajemy lodowatą wodę i łączymy wszystko razem.

Ciasto musimy włożyć do lodówki na czas przygotowania rabarbaru tj ok 30 -40 minut.

Po tym czasie formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Ja ciasto wałkuję zawsze przez dwa papiery do pieczenia oprószone mąką, to nam pomaga szybko rozwałkować oraz utrzymać kształt. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po podpieczeniu wyjmujemy i szykujemy następne skłądniki.

 

Pieczony rabarbar

 

500 g łodyg rabarbaru

80 g cukru kryształ

1 łyżka stołowa soku z cytryny.

Łodygi rabarbaru myjemy i osuszamy. Kroimy je na długość ok 5 cm , mieszamy z cukrem i sokiem cytrynowym. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Rabarbar ma być lekko miękki jednak nie może się rozpadać.

 

Masa budyniowa

 

3 jajka całe

100 g cukru kryształ

300 g śmietany kwaśnej

wanilia w paście lub płynie ok 1 łyżeczki

2 łyżki stołowe budyniu waniliowego

 

Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy razem tylko do połączenia się, nie ubijamy.

 

 

Na podpieczone ciasto w formie do tarty, wylewamy masę budyniową, (będzie rzadka ale zetnie się podczas pieczenia), na górę układamy podpieczony rabarbar odsączony od wytworzonego się soku podczas pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Tarta po upieczeniu będzie zwarta i krucha.

Przed podaniem możemy posypać dekoracyjnie cukrem pudrem.

Elżbieta Wójcik - regionalistka od wielu lat zajmująca się badaniem historii potraw Lubelszczyzny, od 30 lat wspólnie z mężem Jerzym prowadzi w Lublinie restaurację Koncertowa, hołduje tradycjom w kulturze i na talerzu.
 


Podziel się
Oceń

Komentarze