10 lubelskich restauracji i lokali gastronomicznych otrzymało tytuł Miejsca Inspiracji na lata 2021-2022. Wśród zwycięskiej dziesiątki znalazły się miejsca, które od lat mogą cieszyć się wyróżnieniem, jak 2PiEr, Mandragora, Perłowa, Parzona oraz te, które w prestiżowym gronie laureatów witamy po raz pierwszy: Chrupko, Legendy Miasta, Niepospolita, Anabilis, Tinto czy Zielony Talerzyk. Łącznie w naborze wzięło udział 36 lokali.
– Dzięki takim działaniom jak Program „Kuchnia Inspiracji", Miasto Lublin wspiera lokalnych restauratorów, szczególnie po tych trudnych miesiącach, które dotkliwie doświadczyły branżę gastronomiczną. Chcemy również nagradzać tych przedsiębiorców, którzy pielęgnują lokalną kulturę i dziedzictwo, a także widzą w niej dobry sposób na tworzenie własnego pomysłu na biznes. Restauracje i lokale, które decydują się wziąć udział w konkursie, często są bardzo świadome swojej tożsamości lokalnej i budują markę w oparciu o wartości propagowane w naszym programie: inspirację dziedzictwem kulinarnym Lublina i regionu, współpracę z lokalnymi producentami, dostawcami, twórcami i instytucjami kultury, a także politykę less waste, dlatego tegoroczny wybór Miejsc Inspiracji był niezwykle trudny – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.
Program dedykowany branży kulinarnej „Kuchnia Inspiracji" został wydzielony w 2020 roku z programu promocyjnego Miasta Lublin – „Miejsce Inspiracji". Jego celem jest wyłonienie tych miejsc na gastronomicznej mapie Lublina, które wyróżniają się jakościową kuchnią oraz tworzą miejsca spotkań, gdzie zarówno mieszkańcy, jak i turyści mają szansę na wyjątkowe doświadczenia kulinarne i kulturowe.
Do „Kuchni Inspiracji" mógł zgłosić się każdy przedsiębiorca świadczący usługi gastronomiczne i posiadający własną kuchnię w Lublinie. Kwalifikacja do programu przebiegała w czterech etapach. Po zebraniu nadesłanych dokumentów rekrutacyjnych, Komisja Programowa wyłoniła 17 Podmiotów, które zostały poddane ocenie podczas indywidualnych spotkań. Każdy z finalistów miał za zadanie przygotować prezentację o swoim miejscu. Komisja oceniała menu degustacyjne, wnętrze, obsługę, w tym znajomość zasad serwowania potraw, klimat miejsca i całościową propozycję. Ostatecznie spośród 14 lokali, które przygotowały prezentację, wyłoniono 10 laureatów. Po dwóch latach od otrzymania tytułu „Miejsce Inspiracji", po audycie i ponownej ocenie, najlepsze trzy lokalizacje otrzymają tytuł na stałe.
Komentarze