Dożynki Rybackie w Dworze Anna to okazja, by spróbować dań z ryb przyrządzonych na najróżniejsze sposoby. Jak co roku w konkursie będącym głównym punktem imprezy zmierzą się restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa rybackie i szkoły gastronomiczne.
Impreza to także okazja, by promować zdrowe i chude mięso ryb, zwłaszcza słodkowodnych. Bo choć jego spożycie w naszym kraju wzrosło w ostatnich latach do 12 kg „na głowę”, wciąż daleko nam do mieszkańców Azji i Oceanii, a nawet innych Europejczyków. I mowa tu nie tylko o wyjątkowo lubiących ryby i owoce morza Portugalczykach i Norwegach, z których każdy zjada ich odpowiednio po 60 i 50 kg w roku. Średnia całej Unii Europejskiej to około 23 kg na osobę rocznie. Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna i organizator imprezy przypomina jednak: – Kilkanaście lat temu, kiedy zaczynaliśmy organizować Dożynki, statystyczny Polak zjadał zaledwie 5 kilogramów ryb rocznie. Poprawa jest więc znaczna.
XIII Dożynki Rybackie w Dworze Anna odbędą się już 4 grudnia. Jakich potraw spróbują członkowie komisji konkursowej i goście w tym roku? To na razie niespodzianka nawet dla organizatorów. Uczestnicy konkursu mogą zgłaszać swoje potrawy w dniu imprezy w godzinach od 9 do 11 w głównej sali uroczego dworku w Jakubowicach Konińskich.
Komentarze