wtorek, 21 stycznia 2025 15:11

Pizza rządzi. Na imprezie, w domu, w pracy

Pizza – któż jej nie kocha? To uniwersalne i pyszne danie ze słonecznej Italii szybko zyskało zwolenników na całym świecie. A to przez wzgląd na jego prostotę, niską cenę i formę, która pozwala wygodnie zajadać smakowite kawałki, gdziekolwiek jesteśmy. W pracy w biurze, na imprezie, na kanapie, przy stole. Nie ma miejsca, w którym nie moglibyśmy cieszyć się złożonym i ciekawym smakiem tego włoskiego placka. Oto trzy cechy, które sprawiają, że pizza zda egzamin wszędzie!
  • 28.05.2019 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Pizza rządzi. Na imprezie, w domu, w pracy

Wygodna forma

Jedną z większych zalet pizzy jest wygodny kształt i forma, w jakiej się ją podaje. Okrągły placek można wygodnie pokroić na kilka mniejszych kawałków. A te już z powodzeniem spakujemy do pudełka śniadaniowego lub kartonika, z którym powędrujemy do pracy. Przy biurku możemy pozwolić sobie na przełożenie jej na talerz lub zajadanie wprost z lunchboxa. Każdy znajdzie sposób, który będzie dla niego najlepszy. Bo da się ją kroić sztućcami na eleganckiej zastawie lub wcinać prosto z ręki nad blatem biurowego stołu.

Ta pokawałkowana forma placka sprawdzi się również w podróży. Długie godziny w pociągu czy autokarze sprzyjają spożywaniu przekąsek. A zapakowana do pudełka pizza to najlepszy sposób na smaczne zaspokojenie głodu! Możemy – wedle uznania – zjeść jeden fragment lub wykorzystać wolny czas i zaserwować sobie prawdziwą podróżną ucztę. Jedzenie umili wycieczkę, zabije głód i pozwoli przetrwać wiele godzin w niewygodnej, pociągowej pozycji.

Co ważne, pizza w Lublinie będzie tak samo smaczna, jak ta w Rzymie czy Neapolu. Dobre lokale wyrastają jak grzyby po deszczu, więc wystarczy wyskoczyć z pociągu na pierwszej lepszej stacji i posmakować tego, co najlepsze! Pizzeria w Lublinie? Dlaczego nie!

Smaki od A do Z

Inną zaletą włoskiego dania jest jego smakowa uniwersalność. Nie ma chyba człowieka, który nie dobrałby idealnych dla siebie składników. Pizze mogą być wegetariańskie, mięsne, słodkie i wytrwane. Proste połączenia w postaci margherity czy klasyki z szynką i oliwkami trafią do wszystkich fanów tradycji. Z kolei słodkie, deserowe przekąski z owocami i czekoladą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Mogą idealnie zastąpić tradycyjne, ciężkie serniki, torty i szarlotki. Włoska potrawa na słodko zda egzamin np. na dziecięcych przyjęciach. Mali goście będą zachwyceni!

Ale pizza to też wytrawne, niebanalne fuzje aromatów. Na drożdżowym placku możemy umieścić niemal wszystko. Zaszaleć warto już na etapie przygotowywania sosu. Zamiast pomidorowej warstwy umieśćmy tam śmietanową, aksamitną powłokę. Do tego szparagi, szpinak i suszone pomidory. Pyszności – i to nieoczywiste!

Bo to właśnie wielka przewaga tej potrawy nad wszystkimi innymi. Jest uniwersalna i demokratyczna, przypadnie do gustu ludziom na różnych dietach, o różnych poglądach, nietypowych wymaganiach. Krótko mówiąc, dla każdego coś miłego!

Tania przekąska

Pizza to również danie łaskawe dla naszych portfeli. Jej wielki sukces zbudowany jest m.in. na niskiej cenie. W czasach kryzysu ratowała ubogich – na drożdżowy placek rzucali to, co akurat było pod ręką. Pomidory, owoce morza, ryby. Pizza przyjęła wszystko. Ta uniwersalność smakowa i ekonomiczna pozwoliła plackowi szybko podbijać kolejne kraje i kontynenty. Dzisiaj jedzą ją wszyscy – biedni, bogaci, Włosi, Polacy, Chińczycy, kobiety, dzieci i emeryci. Bo ideale jedzenie nie pyta o metrykę i status finansowy! Ani w pizzerii w Lublinie, ani w Rzymie, Londynie czy Buenos Aires.

--- Artykuł sponsorowany ---